Atole de masa con piloncillo
Hello everybody, I hope you're having an incredible day today. Today, we're going to prepare a special dish, Atole de masa con piloncillo. It is one of my favorites. This time, I'm gonna make it a bit unique. This will be really delicious.
Atole de masa con piloncillo is one of the most well liked of current trending meals in the world. It's easy, it's fast, it tastes delicious. It is enjoyed by millions daily. Atole de masa con piloncillo is something which I've loved my whole life. They're fine and they look wonderful.
Many things affect the quality of taste from Atole de masa con piloncillo, starting from the type of ingredients, then the selection of fresh ingredients, the ability to cut dishes to how to make and serve them. Don't worry if you want to prepare Atole de masa con piloncillo delicious at home, because if you already know the trick then this dish can be used as an extraordinary special treat.
As for the number of servings that can be served to make Atole de masa con piloncillo is 6 personas. So make sure this portion is enough to serve for yourself and your beloved family.
Just in addition, the time it takes to cook Atole de masa con piloncillo estimated approx 20 minutos.
To get started with this recipe, we must first prepare a few ingredients. You can cook Atole de masa con piloncillo using 3 ingredients and 3 steps. Here is how you can achieve that.
El maíz el principal alimento de los dioses. Parece que la primera persona que describió lo que es el atole fue el conquistador Hernán Cortés en sus famosas Cartas de Relación. Pero la aparición del atole no fue cosa sencilla, podemos decir que su historia inició hace 10 mil años, con la domesticación del maíz y posterior aplicación de la técnica de nixtamalización que permite que el grano se convierta en masa para así empezar a generar atoles.Tradicionalmente se endulza con piloncillo, azúcar o miel. También suele prepararse con leche en lugar de agua. Originalmente se elaboraba únicamente a base de la masa de maíz, pese a lo sabroso del atole siempre se le ha considerado una bebida para las clases pobres, así lo dice Francisco Santamaría en su Diccionario de Mexicanismos. Esto porque el chocolate era la bebida relacionada con las clases altas. De ahí se desprende el refrán caido en desuso: “más vale atole con risas que chocolate con lágrimas”, que quizá hoy en día no lo entendamos muy bien pero para los antiguos mexicanos quería decir que es mejor vivir pobre y feliz que ser rico pero infeliz. Hoy en día el delicioso atole se consumen en todos los rincones de México acompañados de unos sabrosos tamales, para que esto ocurriera ya sabes toda la historia que se tuvo que vivir. Referencias:
-XII Congreso Nacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos/ UANL
– Los sinsabores de la modernización alimentaria. El caso del atole de tamarindo en Pichátaro /SEMYRA
Ingredients and spices that need to be Get to make Atole de masa con piloncillo:
- 1/2 kilo maíz
- 1 cono piloncillo
- 3 litros agua
Instructions to make to make Atole de masa con piloncillo
- Colocamos 1 litro y medio de agua a hervir 5 minutos después agregamos el maíz lo dejamos que se precosa el maíz que no quede tan cocido totalmente pero que no quede tan duro un termino medio.
- Después lo llevamos al molino a que lo muelan o si gustan y tienen un metate lo pueden moler en casa en caso de que lo lleven al molino dile al encargado de moler el nixtamal que tu masa es para puscua para que no lo revuelvan con el otro.
- Una vez lista la masita la colocamos en un contenedor y le agregamos un vaso de agua y la vamos disolviendo mientras el otro resto de agua lo ponemos a hervir una vez disuelta la masita la agregamos al agua hirviendo movemos para que no se pegue y una vez que suelte la primera burbuja de hervido le agregamos el conito de piloncillo dejamos que se disuelva totalmente y listo!!!! A disfrutar nuestro atole calientito también una vez que se enfríe le puedes agregar hielitos y sabe súper delicioso.
As your experience and self-confidence expands, you will certainly find that you have much more all-natural control over your diet as well as adapt your diet plan to your personal tastes in time. Whether you intend to offer a dish that uses less or more ingredients or is a bit more or less hot, you can make easy changes to accomplish this goal. In other words, start making your recipes on time. When it comes to basic food preparation abilities for newbies you do not need to learn them however only if you grasp some straightforward food preparation techniques.
This isn't a total guide to quick as well as simple lunch dishes yet its good food for thought. Hopefully this will obtain your imaginative juices streaming so you can prepare scrumptious meals for your family without doing too many square meals on your journey.
So that's going to wrap this up for this exceptional food Recipe of Homemade Atole de masa con piloncillo. Thank you very much for reading. I'm confident that you will make this at home. There's gonna be interesting food in home recipes coming up. Remember to bookmark this page on your browser, and share it to your family, colleague and friends. Thanks again for reading. Go on get cooking!
Comments
Post a Comment