Atole meco de Santiago Lachivía

Atole meco de Santiago Lachivía

Hey everyone, hope you are having an incredible day today. Today, I will show you a way to make a distinctive dish, Atole meco de Santiago Lachivía. It is one of my favorites food recipes. For mine, I will make it a bit tasty. This will be really delicious.

Atole meco de Santiago Lachivía is one of the most popular of current trending meals on earth. It's easy, it's quick, it tastes delicious. It is enjoyed by millions every day. Atole meco de Santiago Lachivía is something that I have loved my whole life. They are fine and they look wonderful.

Many things affect the quality of taste from Atole meco de Santiago Lachivía, starting from the type of ingredients, then the selection of fresh ingredients, the ability to cut dishes to how to make and serve them. Don't worry if you want to prepare Atole meco de Santiago Lachivía delicious at home, because if you already know the trick then this dish can be used as an extraordinary special treat.

As for the number of servings that can be served to make Atole meco de Santiago Lachivía is 65 raciones. So make sure this portion is enough to serve for yourself and your beloved family.

To begin with this recipe, we have to prepare a few ingredients. You can have Atole meco de Santiago Lachivía using 8 ingredients and 16 steps. Here is how you cook that.

El atole meco de Santiago Lachivía es elaborado tradicionalmente en las mayordomías de la comunidad desde hace mucho tiempo para ser consumido por todos los asistentes a la festividad.
Se caracteriza por utilizar el maíz como ingrediente principal, sin leche y el proceso es muy antiguo haciendo uso de utensilios tradicionales.
La receta que se comparte se basa en la receta original debido a que cada atolera le da su propio toque de sazón e ingrediente secreto para obtener el sabor característico de dicho atole.
#patrimonioculinario

Ingredients and spices that need to be Get to make Atole meco de Santiago Lachivía:

  1. Para el atole blanco se utiliza:
  2. 3 kg maíz blanco
  3. Para la miel:
  4. 75 gr maíz blanco
  5. 250 gr cacao
  6. 250 gr canela
  7. 5 kg panela/ piloncillo
  8. c/n agua

Instructions to make to make Atole meco de Santiago Lachivía

  1. Proceso 1: Tostar en un comal de barro los 250 gr de maíz hasta estar casi quemado, posterior a eso tostar el cacao.
  2. Moler la canela en un molino de mano, colar para obtener un polvo muy fino.
  3. En una red de ixtle colocar el maíz tostado y eliminar la cascarilla suelta.
  4. Romper los cubos de panela para obtener trozos pequeños y sea más fácil la molienda en el metate.
  5. Moler los ingredientes tostados en el metate, colocando pencas de maguey a los costados del metate y en el frente para ir almacenando el producto.
  6. Moler la panela en el metate alternándolo con el polvo de maíz que se obtuvo anteriormente para evitar que se pegue sobre el metate.
  7. Al termino de la molienda mezclar perfectamente en un recipiente la panela molida, el cacao molido y la canela molida y reservar.
  8. Poner a cocer el maíz para el atole blanco en suficiente agua sin cal.
  9. Proceso 2: Moler el maíz cocido sin cal con suficiente agua (hasta quedar aguada) y colar.
  10. Colocar el agua de masa ya colada en una olla y colocar a fuego, mover constantemente para evitar que se pegue.
  11. Seguir moviendo el atole hasta que comience a hervir, verificar sabor, densidad.
  12. Retirar el fuego debajo de la olla y reservar.
  13. Moler en el metate la mezcla de panela del primer proceso con poco agua, formando una miel.
  14. Colocar una pequeña porción de la miel en una jícara decorada y sobre la miel el atole blanco.
  15. Cuando el atole será consumido mover para mezclar la miel con el atole blanco.
  16. Datos adicionales: - El proceso es un poco largo y en la comunidad se lleva a cabo por dos días. - El primer proceso comienza aproximadamente a las 10:00 u 11:00 de la mañana y termina a las 6 de la tarde. - El segundo proceso comienza a las 4 o 5 de la mañana para que el atole esté listo a las 7 de la mañana

As your experience and self-confidence grows, you will certainly locate that you have more all-natural control over your diet plan as well as adjust your diet plan to your individual preferences over time. Whether you wish to offer a recipe that uses fewer or more active ingredients or is a bit more or less spicy, you can make basic modifications to achieve this goal. To put it simply, begin making your dishes promptly. As for fundamental cooking abilities for newbies you do not need to discover them however only if you master some basic food preparation techniques.

This isn't a total guide to fast and also very easy lunch dishes but its great food for thought. With any luck this will obtain your creative juices streaming so you can prepare delicious meals for your family members without doing too many heavy meals on your journey.

So that's going to wrap it up for this exceptional food Step-by-Step Guide to Prepare Perfect Atole meco de Santiago Lachivía. Thank you very much for your time. I'm sure you will make this at home. There's gonna be interesting food in home recipes coming up. Don't forget to save this page in your browser, and share it to your family, colleague and friends. Thanks again for reading. Go on get cooking!

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